هشت ۸ سال پس ازحادثه خونچکان زنبق عاملان این قضیه حالا حاکمان شهرند
هشت ۸ سال پس ازحادثه خونچکان زنبق عاملان این قضیه حالا حاکمان شهرند
۸ سال پس ازحادثه خونچکان زنبق
عاملان این قضیه حالا حاکمان شهرند،
کابل، افغانستان — در دهم جوزای ۱۳۹۶ (۳۱ می ۲۰۱۷)، چهارراهی زنبق در کابل شاهد یکی از مرگبارترین انفجارهای تاریخ افغانستان بود. ۱۵۰ کشته و بیش از ۴۰۰ زخمی، ارمغان آن روز سیاه بود. با اینکه هیچ گروهی مسئولیت را نپذیرفت، حکومت پیشین شبکه حقانی و استخبارات پاکستان را مقصر دانست.
امسال، در هشتمین سالگرد این فاجعه، شهروندان کشور با یادآوری این روز، تأکید میکنند که این جنایات را هرگز فراموش نخواهند کرد. این در حالی است که سال گذشته، خود شبکه حقانی به انجام ۱۰۵۰ حمله انتحاری در ۲۰ سال گذشته اعتراف کرده بود.
شهروندان کابل ، دهم جوزا را یکی از سیاهترین روزهای تاریخ افغانستان میدانند؛ روزی که با انفجار یک تانکر در چهارراهی زنبق، صدها بیگناه به خاک و خون کشیده شدند. به قول یکی از شهروندان کابل ، این یکی از فجیعترین جنایات بود که نباید از حافظه تاریخی مردم پاک شود. او تأکید میکند که «طالبان دزدان و خیانتکاران واقعی این سرزمین هستند؛ آنها با انجام حملات انتحاری، حق پدر داشتن را از یک دختر و شوهر داشتن را از یک زن گرفتند.»
امید شهروند، که خود در یکی از حملات مشابه در سال ۱۳۹۲ فلج شد، وحشت آن روزها را به یاد میآورد: «صدای ناله و فریاد مردم با صدای شلیک رگبارها در هم آمیخته بود و فضای بسیار وحشتناکی را بهوجود آورده بود.» عزیز (مستعار) نیز از قربانیان بیشمار حملات انتحاری میگوید و با تعجب میپرسد که چگونه کشتار بیگناهان میتواند راهی بهشت باشد.
پزشکان نیز هشدار میدهند که آلودگیهای ناشی از مواد انفجاری میتواند بر سلامت نسلهای آینده تأثیر مخرب بگذارد. اشرف (مستعار)، پزشک، میگوید این آلودگیها و استرس ناشی از ناامنی، خطر سقط جنین، زایمان زودرس و مشکلات رشدی و روانی در کودکان را افزایش میدهد.
در گذشته، سراجالدین حقانی، وزیر داخله فعلی و رهبر شبکه حقانی، حتی مهاجمان انتحاری را «قهرمانان وطن» خوانده بود. این گروه مسئولیت بسیاری از حملات خونین علیه غیرنظامیان و نیروهای امنیتی پیشین را بر عهده گرفته است.
پس از تسلط بر افغانستان، این گروه زنان و دختران را از تمامی حقوق انسانیشان محروم کرده و اقداماتی را در پیش گرفته که از سوی نهادهای حقوق بشری «آپارتاید جنسیتی» نامیده شده است. همچنین، بازداشتها، کشتارها و قتلهای فراقضایی نظامیان پیشین و غیرنظامیان وابسته به دولت سابق ادامه یافته است، که توسط نهادهایی چون یوناما مستند شدهاند.
در اقدامی مهم، دادگاه کیفری بینالمللی به دلیل آزار و اذیت زنان و دختران، رسماً درخواست صدور حکم بازداشت هبتالله آخوندزاده، رهبر گروه حاکم، و عبدالحکیم حقانی، رییس دادگاه عالی این گروه، را به اتهام «جنایت علیه بشریت و تبعیض جنسیتی گسترده» داده است.
چهارراهی زنبق، تنها یک چهارراه نیست؛ نمادی است از رنج بینهایت مردم افغانستان و تعهدشان به فراموش نکردن این تاریخ خونین.
شبکه خبری و اطلاع رسانی افغانستان - چنگال